Ana Sayfa   Ara Giriş Yap Kayıt  
Hoşgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Reklamlar

Sponsorlarımız

Reklamlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Motor Kompresyon Testi  (Okunma Sayısı 568 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Burak EKEN
Ziyaretçi
« : 08 Kasım 2011, 22:43:46 »

Öncelikle bir motoru, gerek arıza tesbiti, gerekse ciğerinin durumunu anlamak için satın alma öncesi ustaya götürdüğümüzde ne olur?
Usta egzozdan çıkan dumana bakar, eliyle egzosu kapatıp motoru dinler, bir kaç kez gaz verir bırakır filan sonrada motorla ilgili kehanetini söyler.
-"Bitmiş bu motor, rektefiye ister" veya,
-"Biraz daha gider" der.

Siz biraz bilinçli ve okumuşsunuzdur da, ustaya "ya bir kompressyon ölçeydik usta ya" dersiniz de,
"kompresyon olmasa motor çalışmaz ki" cevabı karşısında tutulur, dumur olursunuz.

Oysa motor kompresyon testi önemlidir. Kompresyon testi yapmakla:

a-yanık süpaplar,
b-kırık segmanlar,
c-çatlak silindiriler
d-aşınmış pistonlar,
e-kırık süpap yayları
hakkında fikir sahibi olmak mümkün.

Kompresyon olmazsa motor çalışmaz, bu doğrudur lakin bizim bildiğimiz manada yani mühendislik maarifeti ile belirlenen ve düşük kabül edilen sınırların çok çok altında bile ateşleme gerçekleşir, motor çalışır ama bu onun sağlıklı olduğu anlamına gelmez.

Kompresyonu bir test cihazı ile ölçmeden, amprik yöntemlerle motorun durumu hakkında bilgi sahibi olmak mümkün değildir. Bu durumda yapacağınız hiç bir düzenleyici önleyici onarıcı faaliyetten randıman alamazsınız. Bir hastalığın teşhisinde kan ve idrar tahlili ne ise, comp. testi de odur.
-Test yapmazsanız ölü bir motora dünyanın masrafını eder, hayrını görmezsziniz.
-Tam tersi, canavar gibi motoru ölü bu diyerek ıskartaya çıkartırsınız.

Bir başka önemli husus da silidirler arasındaki kopresyon farklı (compression difference)dır. Müsade edilenden fazla kompresyon farklılığı olan silindirler; krank koluna burkucu, kırıcı, yorucu bir etki yapalar.
Bunun sonucunda en iyi ihtimalle krank ta laçkalaşma (motoru kopresyona bıraktığımızda duyulan düzensiz çakırtı sesi ile kendini belli eder.) meydana gelir.

Aşağıda resmi bulunan cihaz ile ölçme işlemini gerçekleştirebiliriz. Cihaz üzerinde yazan değerler aracımızın hangi silindir de ne kadar kompresyon değeri olduğunu görebiliriz. Kendimden örnek vermek gerekirse ;

Aracımı alırken yukarıdaki bilgilere istinaden aracımın kompresyon değerinin ölçülmesini istedim ve servis sağolsun değeri ölçüp beni bilgilendirdi ve bana dönüp cevabını verdi.

Tek kelime ile güzel motor dedi ve okuduğu değer olan (190 psi) söyledi. Uzun zamandır bu değer ne anlam ifade ediyor diye  aklımda milyonlarca soru olmuşken internet üzerinde biraz araştırma yaptıktan sonra bu değerin ne anlam ifade ettiğini öğrendim ve siz değerli arkadaşlarımında öğrenmesini istedim.

30-300 arası rakamlar ölçülen değerin PSİ cinsinden ,
2-21 arası rakamlar ölçülen değerin BAR cinsinden ölçüm bilgisini verir.

Dediğim gibi bana söylenen 190 PSİ ın ne anlama geldiğini merak ediyorsanız sizi fazla merakta bırakmadan gerekli hesaplama ve bilgilendirmeyi vermek istiyorum.

Örneğin: Z22SE motorunu ele alalım ( Yani kendi aracımın motor kodu). Sıkıştırma oranı 10.00:1
Sıkıştırma oranıyla 1.38 rakamını çarptımızda karşımıza test esnasında ölçülebilecek en yüksek değeri verir.

10.00 x 1.38 = 13.8 BAR bu değer ölçüm esnasında elde edebileceğimiz en yüksek değerdir.
Elde ettiğimiz bu 13.8 değerini 0.8 ile çarpınca en düşük sınır değeri bulmuş oluyoruz.
13.8 x 0.8 = 11.04 BAR bu değer alt sınırdır.
Yani 11.04 ile 13.8 değerleri arasında çıkıyorsa normaldir.
Eğer 13.8 değerini 0.66 ile çarparsak elde edeceğimiz değerin altında ise motora müdahale edilmesi gerektiği anlamını taşır.
13.8 x 0.66 = 9.108 BAR bu değerin altında çıkarsa motor onarılması gerekir.

Formül :
Test Üst Sınırı = Sıkıştırma oranı x 1.38
Test Alt Sınırı = Test Üst Sınırı x 0.8
Bakım Sınırı = Test Üst Sınırı x 0.66

Yani kısaca anlayacağınız dilde 11.04 ile 13.8 BAR arasında ölçüm değeri çıktığı için aracımın 4 silindirindeki kompresyon oranı iyi gözükmektedir. Kendi aracımda da söylediğim gibi 190 PSİ değer ölçülmüştür. Bu değerde 13 BAR civarında gözükmektedir.

Not :  Kendi aracımdan örnek vermek istedim , çünkü aracımı kısa süre satın aldım ve bu testi gerçekleştirdiğim içindir. Sizin diğer paylaşımlarınız mevcutsa video , resim vs gibi bu başlık altında paylaşabiliriz.

Facebook'a Ekle

Gönderen Konu: Motor Kompresyon Testi(Okunma Sayısı 568 defa)
ad3529
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2011, 23:37:41 »

Aga çok güzel bir paylaşım olmuş bu kadar detaylı bilmiyordum  Göz kırpan
Facebook'a Ekle

mehmet yersel
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 08 Kasım 2011, 23:45:17 »

güzel paylaşım olmuş ellerine  sağlık:)
Bu testi yaptırmak ne kadar bir süre alıyor ? illa servis mi  yapar mı ? yoksa   bir  motor ustasıda bunu yapar mı  ?
(ne  yalan söyliyim  şu ana kadar aldığım hiç bir arabada  ben bu testi yaptırmadım  Göz kırpan ustama  çok güvendim )
bu konu hakkında  bilgilendirmen mümkün mü ?
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2011, 23:46:50 Gönderen: mehmet yersel »

Caner Akbaş
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : 08 Kasım 2011, 23:47:06 »

Aga çok güzel bir paylaşım olmuş bu kadar detaylı bilmiyordum  Göz kırpan

Katılıyorum baştan sonra okudum çok yararlı ve tane tane anlatışmış gerçekten emeğe saygı  Öpücük
Facebook'a Ekle

Burak EKEN
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 08 Kasım 2011, 23:59:52 »

güzel paylaşım olmuş ellerine  sağlık:)
Bu testi yaptırmak ne kadar bir süre alıyor ? illa servis mi  yapar mı ? yoksa   bir  motor ustasıda bunu yapar mı  ?
(ne  yalan söyliyim  şu ana kadar aldığım hiç bir arabada  ben bu testi yaptırmadım  Göz kırpan ustama  çok güvendim )
bu konu hakkında  bilgilendirmen mümkün mü ?

Abi bu cihaz net üzerinde de satılıyor ve bu testi kendinde yapabilirsin. 30 TL civarında bir satış rakamı mevcuttur. Servislerin çoğunda mevcut olması gereken bir cihaz olması gerekiyor. Herhangi bir servise gidip kompresyon testi yaptırmak istiyorum dediğinde yapıyorlar. Tabikide ücreti karşılığında (: Okunacak değerler karşısında seni bilgilendireceklerdir...
Facebook'a Ekle

mehmet yersel
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 09 Kasım 2011, 00:11:40 »

güzel paylaşım olmuş ellerine  sağlık:)
Bu testi yaptırmak ne kadar bir süre alıyor ? illa servis mi  yapar mı ? yoksa   bir  motor ustasıda bunu yapar mı  ?
bu konu hakkında  bilgilendirmen mümkün mü ?

Abi bu cihaz net üzerinde de satılıyor ve bu testi kendinde yapabilirsin. 30 TL civarında bir satış rakamı mevcuttur. Servislerin çoğunda mevcut olması gereken bir cihaz olması gerekiyor. Herhangi bir servise gidip kompresyon testi yaptırmak istiyorum dediğinde yapıyorlar. Tabikide ücreti karşılığında (: Okunacak değerler karşısında seni bilgilendireceklerdir...
bilgiler için teşekkürler  Öpücük
Facebook'a Ekle

Çağan Tataroğlu
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 09 Kasım 2011, 00:18:24 »

yapıldığını duymuştumda tam anlamıyla ne işe yaradığını böle hesaplarına kadar felan bilmiyordum faydalı güzel bi bilgi olmuş Gülümseme
Facebook'a Ekle

Burak EKEN
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 09 Kasım 2011, 00:20:08 »

Bende kıytırık birşey zannederdim. Ama ciddi anlamda motor için önemli bir test olduğunu yaptırdıktan sonra öğrendim. Araç satın alırken yaptırılması gereken bir test..
Facebook'a Ekle
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
||| GoogleTagged |||

Gitmek istediğiniz yer:  

GARAJ35

Sayfanızı Da Tanıtın
| Tagged | Site Map | Arşiv | Wap | Wap2 | Wap Forum | XML | Rss |

MySQL Kullanıyor PHP Kullanıyor Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
XHTML 1.0 Uyumlu! CSS Uyumlu!